Rewaloryzacja zabytkowego parku

w Wyszkowie

 

Projektanci: Paulina Pianowska
Powierzchnia: 7,87 ha
Lokalizacja: Wyszków

Projekt wykonany w ramach pracy dyplomowej.

 

Nagroda honorowa Sekcji Architektów Krajobrazu Oddziału Warszawskiego SARP.

Więcej TUTAJ

 

Celem projektu było przywrócenie dawnej świetność parku z jednoczesnym podkreśleniem historii miesca i uwzględnieniu potrzeb współczesnego użytkownika.

 

Park im. Karola Ferdynanda Wazy w Wyszkowie jest

zabytkowym założeniem  z końca XIX wieku o charakterze krajobrazowym. Ideą projektową było  połączenie głównych elementów stylu naturalistycznego, czyli przyrody, edukacji oraz wypoczynku.

Połączenie ze sobą tych składowych pozwoliło określić  główne funkcje i program parku. Zaprojektowano edukacyjną ścieżkę przyrodniczą, odbudowę pałacyku (z przeznaczeniem na wystawy, eventy i lekcje o historii miejsca), odbudowę bramę z czasów świetności parku, scieżki do spacerów, miejsca na pikniki, przestrzeń na wypoczynek aktywny (spotkania tematyczne i imprezy różnego rodzaju).

 

W koncepcji zaproponowano użycie nowoczesnych technologii i  materiałów, z jednoczesnym poszanowaniem zabytkowej substancji parku, historii miejsca i powiązań krajobrazowych.

w2.jpg
PLANSZA3.jpg
widoki.jpg
w3.jpg
Bez nazwy-1.jpg