• Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

GRINER   Architektura  Krajobrazu   I    kom. +48 600 874 523      I  kontakt@griner.pl   I                                                                                                           © 2010-2018 by GRINER

Skwer van Gogha

 

Projektanci: Wojciech Pytel, Agnieszka Boruch

Architektura: SEMA Architekci M.Utliński
Powierzchnia: 3000 m2
Lokalizacja: Warszawa

Kreatywna interpretacja przestrzeni holenderskich miast przywiodła na myśl niewielkie wnętrza (place) pośród drzew i niskiej roślinności (trawy i byliny ozdobne), w najbliższym sąsiedztwie budynków. Ideą zagospodarowania terenu było wykreowanie miejsca dostosowanego do skali człowieka, sprzyjającego zróżnicowanym formom wypoczynku. Jednocześnie starano się, aby kompozycja zieleni podkreślała i uzupełniała budynek usługowy. To właśnie kameralne place na przedłużeniu zachodniej elewacji budynku sprzyjają spotkaniom na ławce i krótkim, spontanicznym rozmowom "na poczekaniu". Zamknięcie przestrzeni z jednej strony budynkiem i otwarcie na trawnik z drugiej zapewnia zróżnicowane doznania widokowe. Trawnik pozwala na wypoczynek bierny np. piknik w słońcu, jak i w cieniu planowanego platana o rozłożystej koronie. Rozwinięcie kompozycji  w części północnej umożliwia rekreację (np. gra w badmintona).

Przestrzeń wypoczynkowa skweru została oddzielona kompozycyjnie od parkingu poprzez nasadzenia grup drzew oraz pas niskiej, okrywowej zieleni. Duże znaczenie estetyczno-funkcjonalne odgrywa tutaj zaplanowania ściana ze stali Corten. Ściana oddziela użytkowników od widoku i hałasu z ulicy. Ponadto zaplanowano wycięcie cytatu Vincenta van Gogh'a:

"Kochajmy przyrodę, bo dzięki niej coraz lepiej rozumiemy sztukę".

Cytat swoim przesłaniem nawiązuje do naturalistycznej koncepcji kreowania krajobrazu i twórczości holenderskich malarzy.